Rendezvények, közösségi terek, sporttevékenység, civil szervezetek fejlesztése
2017-12-17
NAPELEMES RENDSZER TELEPÍTÉSE AKÁR 100% TÁMOGATÁSSAL!
2019-05-28

Legalább 25 millió legfeljebb 400 millió forint összegű támogatás igényelhető építőipari technológiai fejlesztésekre, gépek, telekommunikációs eszközök, szoftverek beszerzésére. Támogatható az a vállalkozás, ahol az alkalmazásban lévők létszáma legalább 10 fő, a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete eléri a 254.711 Ft-ot.. A támogatás mértéke, intenzitása egyedi döntés alapján kerül meghatározásra, de minimis támogatás esetén akár 100% is lehet.

Jelentkezem ingyenes konzultációra

Építőipari ágazat technológiai korszerűsítése, hatékonyságának növelése

ÉPÍTŐ-3.2019.3

Cél:

az építőipari ágazat fenntartható, modern technológián alapuló fejlődésének támogatása annak érdekében, hogy a hazai ipar meghatározó ágazata eleget tudjon tenni a növekvő volumenű megrendelői igényeknek. Olyan eszközök beszerzése, amelyekkel a munkafolyamatok egyszerűsíthetőek, a termelési kapacitások növelhetőek. Gyorsabb, jobban tervezhető építőipari kivitelezés az elvárás, amely egyértelműen hozzájárulhat a hatékony munkavégzéshez. A technológiai korszerűsítés támogatása az ágazat kapacitáshiányát is részben ellensúlyozni tudja, gyakorlatilag a munkaerő-kiváltás lehetőségét teremti meg. A támogatott beruházásnak olyan fejlesztést kell eredményeznie, amelyre tényleges piaci igény mutatkozik, illetve javítja a technológiai felkészültséget, versenyképességet és erőforrás-hatékonyságot.

Támogatást igénylők köre:

1. Magyarországon székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező kis- és középvállalkozások, amennyiben

a) 41.10-43.99 TEÁOR közötti vagy a 71.11. TEÁOR tevékenységi területen működnek, valamint a 71.12, 71.20 tevékenységi körök, amennyiben a megvalósítandó fejlesztés elválaszthatatlanul kapcsolódik építőipari kivitelezési tevékenység megvalósításához.

b) alkalmazotti létszáma 10 és 249 fő között van, és a legalább 10 fős létszámot a fenntartási időszak teljes időtartama alatt fenntart,

c) legalább két teljes lezárt üzleti évvel rendelkezik,

d) vállalja, hogy a beruházással létrehozott tevékenységet az üzembe helyezés időpontjától számított legalább öt évig fenntartja,

e) a támogatás ösztönző hatásokkal bír,

f) átlátható szervezetnek minősül,

g) az utolsó lezárt üzleti év gazdálkodási adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete a 254.711 Ft-ot eléri.

2. Nem nyújtható támogatás az 1. pontban meghatározottak részére, ha a támogatási igény:

a) vállalkozásban történő részesedés szerzésére irányul,

b) benyújtójának lejárt esedékességű, 60 napot meghaladó nyilvántartott adó- vagy egyéb köztartozása van, kivéve, ha a tartozás szerint illetékes hatóság számára fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett,

c) a benyújtója nem felel meg a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének

d) benyújtója a beruházást vagy a fejlesztést olyan bérelt vagy lízingelt ingatlanon kívánja megvalósítani, amely esetében a bérleti, illetve a lízing szerződés kizárólagos joggal nem biztosítja a támogatással megvalósuló létesítmény üzemeltetésének lehetőségét legalább a kötelező üzemeltetési időszak idejére, vagy a befektető nem vállalja, hogy bérleti, illetve a lízing szerződés lejárta előtt a fenti feltételeknek megfelelő helyszín rendelkezésre állását igazolja

Támogatható tevékenységek köre:

1. Technológiai fejlesztések, gépbeszerzések megvalósítása, mely által a vállalkozások hatékonysága, termelékenysége javul. A támogatandó tevékenység – a cégbíróság által bejegyzett – TEÁOR szám szerinti 41.10 – 43.99 közötti, a 71.11 valamint a 71.12, 71.20 tevékenységi körök, amennyiben a megvalósítandó fejlesztés elválaszthatatlanul kapcsolódik építőipari kivitelezési tevékenység megvalósításához tevékenységhez kell kapcsolódnia.

2. Legalább 25 millió legfeljebb 400 millió forint összegű támogatás nyújtható. A támogatás mértéke minden kedvezményezett esetén egyedileg, a támogatási szerződésben kerül meghatározásra és rögzítésre, a támogatási kategóriák függvényében.

A támogatott a megítélt támogatási összegből egyszeri előlegben részesíthető, melynek mértéke legfeljebb a megítélt támogatás 50%-a lehet.

3. Az előirányzat terhére az alábbi tevékenységek támogathatók:

a) a meglévőnél magasabb minőséget biztosító gépek és szerszámok beszerzése;

b) meglévő gépek minőségének fejlesztése kiegészítő eszközökkel;

c) termelési folyamat alapvető megváltoztatására irányuló induló beruházások;

d) információs technológia-fejlesztés;

e) új eszközök, gépek beszerzéséhez, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakításához kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések;

f) a szabadalmak és egyéb immateriális javak megszerzésének, érvényesítésének és védelmének költsége;

g) immateriális javak, különösen a hatékonyság növelését szolgáló szoftverek beszerzése;

h) a támogatott beruházáshoz kapcsolódó projektmenedzsment költség az elszámolható költség max 5%-áig;

i) beruházás-menedzsment képzésen való részvétel költsége

4. A 3. pontban foglalt támogatandó tevékenység által megvalósuló projektek a vállalkozás termelési vagy tervezési hatékonyságának javítását, az innovációt, a technológiai korszerűsítést, a gyártástechnológiai kapacitáshiány oldását kell, hogy szolgálják.

5. A 3. pontba foglalt támogatandó tevékenység eredménye az alábbiak legalább egyike:

a) új ismeret vagy technológia hasznosítása,

b) jelentős teljesítmény-növekedés,

c) a termelés költségeinek csökkentése, anélkül, hogy a teljesítmény csökkenne,

d) új vagy alapvetően átdolgozott termékek, szolgáltatások és eljárások legalább hazai piacra vitele.

Jelen támogatás keretében az alábbi költségek tervezhetők, illetve számolhatók el:

I. A tevékenységhez kapcsolódó költségek

  • technológiai korszerűsítést eredményező új, egyenként minimum nettó 200.000 Ft értékű eszközök bekerülési értéke;

  • telekommunikációs eszközök beszerzési költségei, amely tartalmazza a vételárat, tartalmazhatja a projekthez közvetlenül kapcsolódó információ / adattárolás költségeit;

  • alkalmazások, szoftverek, alapszoftverek beszerzése és a beszerzéshez kapcsolódó szolgáltatásokkal kapcsolatos kiadások;

  • a szabadalmak és egyéb immateriális javak megszerzésének, érvényesítésének és védelmének költségei;

  • immateriális javak különös tekintettel a fejlesztési szoftverekre költségei; valamint a testreszabás költségei;

  • a migrációs (adatok is) fejlesztések költségei;

  • a betanítás költsége (közvetlenül a beszerzett szoftverhez kapcsolódva).

II. Közbeszerzési eljárások lefolytatásához kapcsolódó költségek – kizárólag de minimis jogcímen elszámolható

III. A támogatott beruházáshoz kapcsolódó projektmenedzsment költségei az elismerhető költségek max. 5%-ának mértékéig.

IV. Beruházás menedzsment képzés költségei

A támogatás módja, mértéke, összege

A támogatás mértéke minden kedvezményezett esetén egyedileg, a támogatási szerződésben kerül meghatározásra és rögzítésre, a támogatási kategóriák függvényében. Az egyes támogatható tevékenységhez rendelt, jogszabályban előírt támogatási intenzitástól függő önerőrésznek rendelkezésre kell állni. (100%-os támogatás csak a „de minimis” támogatások esetében nyújtható.)

Az előirányzat 2019. évi kereteinek terhére támogatási szerződés megkötésére 2019. július 15-ig van lehetőség, a projekt megvalósításának végső határideje 2019. október 31.a támogatás kifizetésére 2019. december 31-ig kell, hogy sor kerüljön.

Szerződéskötési határidő, valamint a projekt megvalósítására rendelkezésre álló határidő meghosszabbítására nincsen mód.

Csekély összegű támogatás

Csekély összegű támogatás esetén a támogatás maximális mértéke az elszámolható költségek 100%-a, de maximum 200 ezer eurónak megfelelő forintösszeg, amennyiben a de minimis rendelet ezt lehetővé teszi.

Regionális beruházási támogatás

A regionális beruházási támogatás (1) A regionális beruházási támogatás igénybevételének feltétele, hogy a tervezett beruházás olyan induló beruházásnak minősüljön, amelyet a) az Átr. 25. § (1) bekezdés a)-c) pontja szerinti régióban kis- és középvállalkozás vagy b) az Átr. 25. § (1) bekezdés d) pontja szerinti településen kis- és középvállalkozás valósít meg.

A támogatás akkor vehető igénybe, ha a beruházó az elszámolható költségek legalább 25%-át saját forrásból biztosítja, továbbá a teljes beruházás megvalósításához szükséges költségek forrását a támogató számára bemutatja.

A kedvezményezett a támogatási kérelemben és a támogatási szerződésben nyilatkozni köteles, hogy a támogatási kérelem benyújtását megelőző két évben nem valósított meg áttelepítést abba a létesítménybe, amelyben a támogatási kérelem tárgyát képező induló beruházást meg kívánja valósítani. A kedvezményezettnek a támogatási kérelemben és a támogatási szerződésben vállalnia kell, hogy a támogatási kérelem tárgyát képező induló beruházás befejezését követően két évig nem kerül sor áttelepítésre abba a létesítménybe, amelyben a támogatási kérelem tárgyát képező induló beruházást meg kívánja valósítani.

A támogatási intenzitás legmagasabb mértéke:

Nagyvállalkozások esetében a következő maximális támogatási intenzitások alkalmazandók:

a) az Észak-Magyarország, az Észak-Alföld, a Dél-Alföld és a Dél-Dunántúl régiókban 50%,

b) a Közép-Dunántúl régióban 35%,

c) a Nyugat-Dunántúl régióban 25%,

d) a Közép-Magyarország régióban

da Abony, Alsónémedi, Áporka, Aszód, Bag, Bernecebaráti, Cegléd, Csemő, Dabas, Domony, Dömsöd, Dunaharaszti, Ecser, Érd, Farmos, Felsőpakony, Galgagyörk, Galgahévíz, Galgamácsa, Göd, Gödöllő, Gyál, Gyömrő, Halásztelek, Hévízgyörk, Iklad, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Jászkarajenő, Kartal, Kemence, Kiskunlacháza, Kisnémedi, Kocsér, Kóspallag, Kőröstetétlen, Letkés, Lórév, Maglód, Makád, Márianosztra, Mikebuda, Monor, Nagybörzsöny, Nagykáta, Nagykőrös, Nagytarcsa, Nyársapát, Ócsa, Örkény, Pécel, Perőcsény, Péteri, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Ráckeve, Szentmártonkáta, Szigetbecse, Szigetszentmiklós, Szob, Szokolya, Sződliget, Táborfalva, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tápiószőlős, Tatárszentgyörgy, Tésa, Törtel, Tura, Újhartyán, Újszilvás, Üllő, Vác, Váckisújfalu, Valkó, Vámosmikola, Vecsés, Verőce, Verseg és Zebegény településeken 35%, valamint

db Piliscsaba és Pilisjászfalu településeken 20%.

A fenti területi besorolásonként meghatározott támogatási intenzitások – a nagyberuházások kivételével – a kisvállalkozások beruházásai esetében 20 százalékponttal, a középvállalkozások beruházásai esetében 10 százalékponttal növelhetők.

Kis- és középvállalkozásoknak nyújtott beruházási támogatás

Kis- és középvállalkozásoknak nyújtott innovációs támogatás

Képzési támogatás

Biztosíték

a) a kedvezményezett valamennyi – jogszabály alapján beszedési megbízással megterhelhető – fizetési számlájára vonatkozó, a támogató javára szóló beszedési megbízás benyújtására vonatkozó felhatalmazó nyilatkozata,

b) óvadék,

200 millió forintot meghaladó támogatás esetén

c) pénzügyi intézmény vagy biztosító által vállalt garancia vagy

d) pénzügyi intézmény vagy biztosító által vállalt készfizető kezesség

Támogatási kérelem benyújtható: 2019. április 17. 8:00 órától a rendelkezésre álló forrás összegének kétszeresét meghaladó támogatási igény beérkezéséig, de legkésőbb 2019. május 10. napjáig.

 

An hour of advice as a gift

Érdekel a pályázat, jelentkezem ingyenes konzultációra

Kérjen időpontot díjmentes konzultációra akár Skype-on is! Munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy a legideálisabb körülmények között tudjunk fejlesztési lehetőségeiről konzultálni.