Elérhető a következő ciklus első vállalkozásfejlesztési pályázatának tervezési változata
2021-01-26
Kistelepülési élelmiszerboltok támogatása
2021-02-17

4,7 milliárd forintos forrás érhető el KKV-k kapacitásbővítő és technológia-intenzív beruházásainak támogatására, amelyek következtében magas hozzáadott értékű terméket állítanak elő vagy magas hozzáadott értékű szolgáltatást nyújtanak. A minimum10 maximum 150 millió forintos, akár 50%-os támogatás ingatlan vásárlására is felhasználható.

Jelentkezem ingyenes konzultációra

 „Munkaerő-intenzitást növelő program”

Innovatív munkahelyek, képzett munkaerő biztosítása mikro-, kis- és középvállalkozásoknál

MUNKAERŐ-INTENZITÁS/2021

Cél: A KKV-k intenzív kapacitásbővítő és technológiai fejlesztésének támogatása által elősegíteni a szektor versenyképességének és termelékenységének növelését, amely során a vállalkozás az új technológia alkalmazása érdekében a munkavállalók képzettségi szintjét is növeli, ezáltal is elősegítve egy magasabb hozzáadott értékű termék létrehozását.

Támogatást igénylők köre:

Magyarországon székhellyel vagy az Európai Gazdasági Térség (EGT) területén székhellyel és Magyarországon telephellyel, fiókteleppel rendelkező KKV-k, melyek az alábbi vállalkozási formák egyike szerint működnek:

  • a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti gazdasági társaság, valamint egyes jogi személyek vállalata,
  • a külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepeiről és kereskedelmi képviseleteiről szóló 1997. évi CXXXII. törvény szerinti fióktelep,
  • az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény szerinti egyéni vállalkozó (egyéni cég nem nyújthat be pályázatot).
  • legalább egy lezárt teljes üzleti évvel rendelkeznek
  • évi átlagos statisztikai állományi létszámuk minimum 1 fő,

Nem támogatható az a szervezet, egyéni vállalkozó, amely többek között:

  • az Atr. 6. § (4a) és (4b) bekezdés szerinti nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak minősül, kivéve azt a vállalkozást, amely 2019. december 31-én nem volt nehéz helyzetben, de 2020. január 1. és 2021. június 30. között nehéz helyzetbe került,
  • a támogatást elsődleges mezőgazdasági termeléshez használja fel,
  • szinten tartó beruházáshoz igényel támogatást

A támogatás keretében elszámolható költségek:

 A beruházás célját szolgáló tárgyi eszközök és immateriális javak

  • A támogatás keretében új tárgyi eszközök és immateriális javak költségei számolhatók el az Sztv.47-48. § és 51. §-a szerinti bekerülési értékben.
  • Az immateriális javak esetében a szellemi termékek körén belül csak a szabadalom, a használati minta, a védjegy, a szoftver és a know-how felhasználásának díja számolható el.
  • A Tárgyi eszközökből az elszámolható költségek körében az új épület, épületrész felépítésével, felújításával, átalakításával kapcsolatos építési költségek, valamint ezen ingatlanok rendeltetésszerű használatának előfeltételét jelentő, jogszabályban nevesített (víz- és csatornahasználati, villamos-fejlesztési, gázelosztó vezetékre vonatkozó hálózatfejlesztési) hozzájárulások vehetők figyelembe
  • Kizárólag nem lakás céljára szolgáló, üzleti tevékenység végzésére irányuló ingatlan vételárának, illetve bérletének költsége támogatható.
  • A pályázat keretében nem támogatható olyan ingatlan vásárlása, amelynek a helyrajzi száma alatt nem található épület vagy épületrész vagy épületnek minősülő építmény.
  • Ingatlan beruházás költségei önállóan nem számolhatóak el

Olyan beruházás támogatható, amely esetében a támogatást igénylő kellően alátámasztja a stabil piaci háttér meglétét, a beruházás finanszírozási hátterét, meggyőzően bemutatja a tervezett tevékenység során bevezetésre kerülő technika, technológia korszerűségét, a szolgáltatás hasznosságát. a beruházás hatására új vagy lényegesen módosított termékek, szolgáltatások jönnek létre, új vagy lényegesen módosított eljárások, technológiák alkalmazására, piaci bevezetésére kerül sor.

Kötelező vállalások:

 A pályázó vállalja a technológiai fejlesztéssel érintett beruházást követően:

  • a beruházással érintett székhelyen/telephelyen/fióktelepen legalább 1 fő, teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló számára létesít új munkahelyet legkésőbb a beruházás befejezését követő negyedéven belül, legalább a foglalkoztatási kötelezettség végéig, vagy
  • a technológiai fejlesztéssel érintett beruházás útján pontjában foglaltak szerint a bértömeg növelését, évente 10%-os béremelést hajt végre a beruházást követő második üzleti év végéig.

 A pályázónak vállalnia kell a beruházás megvalósítását követően a pályázat benyújtása előtti 12 hónapban – csekély összegű támogatás esetén a beruházással érintett székhely, telephely, fióktelep szerinti, regionális beruházási támogatás esetén a régióban található székhelyén, valamennyi telephelyén, valamennyi fióktelepén – foglalkoztatott munkavállalója átlagos statisztikai állományi létszámára és a beruházáshoz kapcsolódó létszámbővítés eredményeként felvett többletlétszámára együttesen vonatkozóan legalább 2 éves folyamatos foglalkoztatási kötelezettséget (az éves átlagos statisztikai állományi létszámot megtartva). A foglalkoztatási kötelezettség teljesítéséhez egyéb állami forrás nem vehető igénybe.

 Értékelési szempontok:

  • a vállalkozás működése, gazdálkodása,
  • a tervezett fejlesztés újdonságtartalma (innováció),
  • a tervezett fejlesztés mennyire segíti elő a vállalkozás versenyképességének és termelékenységének javítását,
  • a tervezett fejlesztés által létrehozott termékek, szolgáltatások piacképessége,
  • költségvetés megalapozottsága.

Az értékelés során előnyt jelentő szempontok:

  • az előírt 1 főnél több, teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló számára történő új munkahely létesítése,
  • a beruházás kedvezményezett járásban [290/2014. (XI. 26.) Korm. rendelet], vagy kedvezményezett településen [105/2015. (IV. 23.) Korm. rendelet] valósul meg,
  • a tervezett fejlesztés hozzájárulása a munkavállalók képzettségi szintjének növeléséhez

 A projekt végrehajtására rendelkezésre álló időtartam:

A pályázó beruházási projekttel kapcsolatos záró kifizetési igénylés benyújtásának határideje legkésőbb 2022. július 31-e.

A pályázat által érintett beruházási projekt fizikai befejezésének határideje: 2022. június 30.

 Biztosítéknyújtási kötelezettség:

A kedvezményezettnek rendelkeznie kell az alábbi anyagi biztosítékok egyikével vagy azok kombinációjával:

Biztosíték lehet az odaítélt támogatás összege:

− 110%-ának megfelelő, hitelintézet által vállalt, feltétel nélküli és visszavonhatatlan garancia, vagy

− 110%-ának megfelelő, biztosító, hitelintézet által vállalt feltétel nélküli és visszavonhatatlan készfizető kezesség,

− 140%-át kitevő forgalmi értéken megállapított első ranghelyű jelzálogjog, melynek zálogtárgya csak permentes, forgalomképes, nem lakás céljára szolgáló ingatlan lehet. Nem lehet zálogtárgy olyan ingatlan, amely korábban hazai- vagy uniós támogatásból került beszerzésre, felépítésre és fenntartási kötelezettség terheli.

 A támogatás mértéke, összege:

 A pályázat keretében a regionális beruházási támogatási jogcímen igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 10 millió Ft, maximum 150 millió Ft.

A támogatás maximális mértéke – beleértve a projekthez más forrásból igénybe vett állami támogatást is – az Atr. 25. § (1) és (2) bekezdése szerint meghatározott mérték, de legfeljebb az összes elszámolható költség 50%-a, az alábbiak szerint:

az Észak-Magyarország, az Észak-Alföld, a Dél-Alföld, a Dél-Dunántúl régiókban megvalósuló projektek esetében a mikro-, kis- és középvállalkozások esetében a projekt összes elszámolható költségének maximum 50%-a;

− a Közép-Dunántúl régióban megvalósuló projektek esetében a mikro- és kisvállalkozások esetében a projekt összes elszámolható költségének maximum 50%-a, középvállalkozások esetében a projekt összes elszámolható költségének maximum 45%-a;

− a Nyugat-Dunántúl régióban megvalósuló projektek esetében a mikro- és kisvállalkozások esetében a projekt összes elszámolható költségének maximum 45%-a, középvállalkozások esetében a projekt összes elszámolható költségének maximum 35%-a

− a Közép-Magyarország régióban:

  • Abony, Alsónémedi, Áporka, Aszód, Bag, Bernecebaráti, Cegléd, Csemő, Dabas, Domony, Dömsöd, Dunaharaszti, Ecser, Érd, Farmos, Felsőpakony, Galgagyörk, Galgahévíz, Galgamácsa, Göd, Gödöllő, Gyál, Gyömrő, Halásztelek, Hévízgyörk, Iklad, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Jászkarajenő, Kartal, Kemence, Kiskunlacháza, Kisnémedi, Kocsér, Kóspallag, Kőröstetétlen, Letkés, Lórév, Maglód, Makád, Márianosztra, Mikebuda, Monor, Nagybörzsöny, Nagykáta, Nagykőrös, Nagytarcsa, Nyársapát, Ócsa, Örkény, Pécel, Perőcsény, Péteri, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Ráckeve, Szentmártonkáta, Szigetbecse, Szigetszentmiklós, Szob, Szokolya, Sződliget, Táborfalva, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tápiószőlős, Tatárszentgyörgy, Tésa, Törtel, Tura, Újhartyán, Újszilvás, Üllő, Vác, Váckisújfalu, Valkó, Vámosmikola, Vecsés, Verőce, Verseg és Zebegény településeken a mikro- és kisvállalkozások esetében a projekt összes elszámolható költségének maximum 45%-a, középvállalkozások esetében a projekt összes elszámolható költségének maximum 40%-a, valamint
  • Piliscsaba és Pilisjászfalu településeken a mikro- és kisvállalkozások esetében a projekt összes elszámolható költségének maximum 30%-a, középvállalkozások esetében a projekt összes elszámolható költségének maximum 25%-a.

Csekély összegű (de minimis) támogatás esetén

A pályázatban szereplő beruházáshoz legfeljebb a csekély összegű támogatásokra vonatkozó rendelkezéseknek megfelelően csekély összegű támogatási jogcímen megítélt támogatás támogatástartalma – a folyó pénzügyi évben, valamint az azt megelőző két pénzügyi év során – nem haladhatja meg a 200.000 eurónak, a közúti szállítási ágazatban a 100.000 eurónak megfelelő forintösszeget.

Csekély összegű (de minimis) támogatás esetében a támogatási intenzitás a mikro-, kis- és középvállalkozások esetében a projekt összes elszámolható költségének maximum 50%-a.

 

A támogatást igénylőnek a támogatással érintett elszámolható összköltség legalább 50%-át kitevő igazolt saját forrással kell rendelkeznie, mely semmilyen formában sem tartalmazhat állami eredetű forrást, valamint az Európai Unió intézményei, ügynökségei, közös vállalkozásai vagy más szervei által központilag kezelt, a tagállam ellenőrzése alá sem közvetlenül, sem közvetve nem tartozó uniós finanszírozást sem.

 

A pályázat benyújtható: 2021. február 1-2021. március 2.

An hour of advice as a gift

Érdekel a pályázat, jelentkezem ingyenes konzultációra

Kérjen időpontot díjmentes konzultációra akár Skype-on is! Munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy a legideálisabb körülmények között tudjunk fejlesztési lehetőségeiről konzultálni.